Legislatia privind cumpararea imobilelor din Romania de catre cetateni straini
Sistemul judiciar roman prevede reglementari clare in privinta dreptului de proprietate asupra imobilelor pe teritoriul Romaniei. Cetatenii straini pot sa cumpere proprietati imobiliare in Romania, insa numai in anumite conditii. Restrictiile existente se refera la criteriile economice pe care Romania trebuie sa le indeplineasca datorita statutului de membru activ al Uniunii Europene.
Orice persoana de cetatenie straina, cetatean apatrid sau persoana juridica, indiferent de tara de origine, este libera sa cumpere proprietati imobiliare precum apartamente, imobile comerciale sau industriale, fiind supusi acelorasi conditii precum cele aplicabile cetatenilor romani.
Cu toate acestea, este important de retinut urmatorul fapt: terenul pe care proprietatea este situata nu poate fi achizitionat. In cazul acestui tip de proprietate imobiliara, trebuie sa fie stabilit un drept de superficiu. Astfel, cetateanul strain interesat de achizitionarea proprietatilor imobiliare de pe teritoriul Romaniei are posibilitatea de a cumpara dreptul de folosinta al terenului, si nu terenul in sine.
In ceea ce priveste dreptul de proprietate asupra terenurilor, exista doua cazuri principale in care un cetatean strain poate sa obtina drept de proprietate. In primul caz, cetatenii straini care nu sunt domiciliati in Romania, dar sunt cetateni U.E. sau cetateni ai unui stat membru al Spatiului Economic European, cetateni apatrizi care nu sunt domiciliati in Romania, dar au un domiciliu stabil intr-un alt stat-membru al U.E, precum si persoane juridice care nu au domiciliu in Romania, dar au fost stabilite in conformitate cu reglementarile legale intr-un stat membru U.E., au posibilitatea de a cumpara dreptul de proprietate asupra terenurilor, cu conditia ca terenurile sa fie folosite in scopul construirii de cladiri rezidentiale sau nerezidentiale.
Cel de-al doilea caz ii priveste pe fermieri, cetateni ai unui stat membru U.E. sau cetateni apatrizi domiciliati intr-un stat membru al U.E., care doresc sa achizitioneze teren in Romania. Categoriile mentionate mai sus pot sa obtina dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si a terenurilor forestiere in aceleasi conditii precum cele aplicabile cetatenilor romani si persoanelor juridice romane, cu conditia ca acestia sa poata dovedi in mod oficial ca vor lucra ca fermieri si ca natura activitatii lor nu se va schimba pe perioada in care vor folosi terenul.
O alta reglementare semnificativa privitoare la terenurile agricole este legea privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan, pusa in vigoare din luna aprilie a anului 2014. Legea le permite strainilor sa cumpere teren in Romania, pe persoana fizica. De asemenea, legea impune anumite limite cumparatorilor si stabileste o serie de pasi ce trebuie urmati pentru finalizarea procesului. Principala ingradire impusa de lege consta in dreptul de preemptiune pe care il au anumite categorii de persoane: coproprietarii terenurilor scoase la vanzare, arendasi, proprietari vecini, statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine. Proprietarilor le revine sarcina de a depune la primarie o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol. Cererea trebuie sa fie insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, in care trebuie sa fie incluse, pe langa pretul cerut pentru teren, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si documentele cadastrale. Odata depusa cererea, gasirea cumparatorului care sa respecte toate conditiile legale revine structurilor locale si centrale create în acest sens.
Dreptul de proprietate asupra imobilelor pentru cetatenii straini, apatrizi si persoane juridice care nu apartin unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European este reglementat de catre tratatele internationale, in baza reciprocitatii.
In ceea ce priveste organizatiile si companiile care doresc sa faca investitii de natura imobiliara in Romania, acestea, precum si persoanele juridice, pot sa achizitioneze dreptul de proprietate asupra oricarui tip de imobil, conform legislatiei referitoare la dreptul de proprietate pentru persoanele juridice romane. In consecinta, actionarii sau partenerii unei companii, indiferent de nationalitate, au posibilitatea, in mod indirect, sa cumpere terenuri si imobile.
Desi cunoasterea cadrului legal care reglementeaza procesul de vanzare-cumparare al proprietatilor imobiliare din Romania va poate feri de multe neplaceri, este important de retinut ca asistenta legala nu este doar recomandata, ci si necesara pentru a incheia o cumparare sau o vanzare. Va stam la dispozitie in cazul in care doriti sa gasiti imobilul perfect. Ne-ar face placere sa va oferim consultanta pe durata intregului proces, si dupa aceea, si sa va indrumam catre colaboratorii nostrii, in cazul in care aveti nevoie de asistenta legala.